Međunarodni i kosovski zvaničnici ocjenili su na skupu u Prištini da je strategija za integraciju sjevera Kosova važan dokument čije će sprovođenje na terenu biti puno izazova i teškoća. Zvaničnici su pozvali Beograd da prihvati ovaj plan.

Svesni da strategija za sever Kosova nailazi na protivljenje Beograda i lokalnih Srba međunarodni i kosovski zvaničnici su izjavili da će pored svih izazova sprovođenje ovog plana za integraciju ubrzo početi. 

Zvaničnici kažu da će strategija doprineti vladavini zakona i integraciji Srba u kosovske institucije, te stvoriti bolji ekonomski položaj. Ovakve ocene su iznete na skupu u organizaciji ‘Kluba za spoljnu politiku’.

"Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt izjavio je da sprovođenje strategije može trajati mesecima ili godinama. On je istakao da ova strategija nema za cilj da izazove nasilje već da stvori dobre životne uslove za tamošnje stanovništvo. 

“Ne možemo magičnim štapom promeniti ono što se godinama dešava na severu Kosova. Jasno je da ne želimo oružani sukob, ali ni nastavak hladnog konflikta koji već godinama traje”, rekao je Fejt dodavši da će se međunarodna zajednica konsultovati ako treba i sa Beogradom ali ne o svim aspektima plana.

Histerične reakcije

“Teritorijalni integritet je glavni princip koji treba zaštititi i Međunarodna civilna kancelarije pomaže Vladi Kosova u tome”, rekao je Fejt. 

Američki ambasdor Kristofer Del rekao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju strategiju i pozvao sve da je prihvate. On je kazao da plan o severu obuhvata elemente Rezolucije 12 44 i Plana Martija Ahtisarija. 

“Reakcije Beograda su bile negativne i u nekim slučajevima histerične. Ja verujem da je ovaj plan od koristi Srbiji kao i Kosovu u rešavanju problema i otvara put za saradnju”, rekao je ambasador Del, dodavši da je najvažnije težiti regionalnoj saradnji sa ciljem integrisanja u strukture EU. 

Kosovske vlasti su najavile da će veoma brzo početi sprovođenje strategije za sever, pošto je to deo prioriteta u uspostavljanju vladavine zakona na celoj teritoriji. 

Strategija je dokument Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije i obuhvata 4 oblasti – vladavinu zakona, formiranje nove opštine Severna Mitrovica, organizovanje lokalnih izbora u tri opštine na severu, kao i socio-ekonomski razvoj. 

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući rekao je da je cilj integracija severa u kosovski sistem pa je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd da dozvoli Srbima učešće u institucijama Kosova. 

Neće biti lako

Kući je dodao da ukoliko Beograd ne želi da bude konstruktivan Priština će upotrebiti sva demokratska sredstva za sprovođenje strategije. Zamenik premijera je zatražio od Euleksa i Kfora podršku u naporima da se integriše severni deo Kosova, koji je ‘izmakao kontroli’. 

“Vlada Kosova ima obavezu da pruži perspektivu svim građanima na severu”, rekao je Kući dodavši da strategija obuhvata planove za demokratizaciju, uspostavljanje javnog reda i mira i raspuštanje kriminalnih grupa. 

Iako nije deo strategije, EU sa svoje strane radi na planovima za jačanje vladavine zakona na severu Kosova. Predstavnik EU za sever Kosova ambasador Italije na Kosovu Majkl Đifoni je ponovio da EU nije uključena u strategiju, ali je dodao da se slaže sa njenim ciljevima.

“Kada postoji mogućnost da se radi za iste ciljeve koje ima i EU onda nema prepreka da 27 članica dozvoli rad misije EU. Ali neće biti lako, pošto je u Briselu sve teško i problematično, ali nije nemoguće, pošto Kosovo ima evropsku  perspektivu”, rekao je Đifoni. 

Veruje se da je prvi korak ka realizaciji strategije za sever nedavna odluka Pitera Fejta da imenuje članove Pripremnog tima za formiranje nove opštine Severna Mitrovica, dok se još ne zna kada bi se izbori mogli održati. 

I dok strategiju za sever podržavaju međunarodni faktori a kosovske vlasti se pripremaju za realizaciju, njoj se oštro protive zvanični Beograd i predstavnici Srba sa severa Kosova.

Izvor: RSE