Albanija treba da bude otvorena za nezavisnu istragu o mogućoj trgovini organima koji su vađeni srpskim zarobljenicima 1999, izjavio je danas u Tirani izvjestilac UN Philip Alston.

"Albanija treba da bude otvorena za nezavisnu istragu jer taj slučaj izgleda blokiran", ocjenio je Alston na konferenciji za novinare nakon jednonedjeljnog boravka u Albaniji.

Alston je specijalni izvjestilac UN za vansudska ili grupna pogubljenja.

"Albanska vlada nije uložila nikakav napor kako bi sarađivala po tom pitanju i sva objašnjenja koja su pružena, praktično su samo birokratski i diplomatski stoni tenis", rekao je on.

"Albanske vlasti čvrsto vjeruju da su tvrdnje o mogućoj trgovini organima političke, smješne i potpuno neosnovane", rekao je on i ukazao da u tom slučaju postoji "razlog više da pozovu međunarodne instance poput Evropske unije, UN i Savjeta Evrope da u Albaniji sprovedu istragu".

Tirana je prošle godine odbacila zahtjev srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za sprovođenje istrage u Albaniji, podseća agencija Frans pres.

"Mislim da je bolje da istragu ne vode zainteresovane strane jer bi to moglo da naškodi nezavisnosti i objektivnosti istrage", rekao je Alston i ocjenio da istragu treba da vode nezavisni istražitelji kako bi bile osigurane nezavisnost i objektivnost.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u martu 2008. godine istragu o trgovini organima na Kosovu i sjeveru Albanije na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov".

Prema navodima knjige, oteti Srbi su odvođeni u takozvanu žutu kuću u mestu Burelj, na sjeveru Albanije gde su im vađeni organi.

Osim "žute kuće" u knjizi Del Ponte pominju se još tri lokacije na sjeveru Albanije, na kojima je moguće da su vršene transplantacije organa.