Sedam odsto stanovništva Kosova prima 0,45 eura dnevno socijalne pomoći pa žive lošije od grupe "ekstremnih siromaha", koja dobija 0,93 eura dnevno.

List "Koha ditore" prenosi najnovije podatke Instituta za socijalnu politiku, koji navodi da hiljade ljudi, umjesto nade za boljim životom, "sanja" da, u najmanju ruku, ima život makar na nivou ekstremne granice siromaštva.

U izvještaju piše da oko 150.000 građana žive sa svega 0,45 eura dnevno ili 14 eura mjesečno i oni zahtjevaju da im se socijalna pomoć od Vlade poveća za još toliko, kako bi barem imali para kao osobe koje žive u kategoriji "ekstremnog siromaštva".

Na osnovu podataka iz izvještaja, na Kosovu žive više od 34 hiljade porodica koje primaju socijalnu pomoć. U anketi sa porodicama koje primaju socijalnu pomoć, šest odsto familija izjavilo je da pomoć koju primaju ne ispunjava ni potrebe za kupovinu lijekova.

Dvadeset odsto ispitanika je reklo da je pomoć koju primaju dovoljna samo za najosnovnije stvari i to za deset dana, dok je njih 14 odsto kazalo da nemaju pojma kako da to izračunaju.

Na pitanje koliko bi im trebalo sredstava za jedan mjesec, 52 odsto anketiranih je odgovorilo da je to suma između 120 i 130 eura, za 31 odsto ta suma je između 150 i 170 eura, a za 17 odsto smatra da je potrebno oko 250 eura.