Vlada Kosova je zajedno sa različitim donatorima do sada investirala više od milijardu eura u sektoru energetike.

Zbog toga je naš cilj da se privatizuje KEK na način da ta kompanija bude sposobna za proizvodnju, izvoz i davanje doprinosa kosovskom budžetu, kazao je Ahmet Shala, ministar za ekonomiju i finansije na sastanku komisije za privatizaciju sektora distribucije i snabdjevanja KEK-a.

KEK nastavlja da bude pod kišobranom konsolidovanog budžeta Kosova, zato je neophodna njegova privatizacija, rekao je Shala, koji je predsjedavao komisijom za privatizaciju distribucije i snabjevanja KEK-a.

On je kazao da transformacija KEK-a treba da bude obavljena na profesionalan način. Fokusirajući se na ciljeve Vlade on je spomenuo neke od problema koji su identifikovani u energetskom sektoru.

Ministrica energetike Justina Shiroka-Pula je kazala da u okviru njenog ministarstva postoji veliki projekat izgradnje termocentrale Novo Kosovo, za kojeg će se, kako je kazala ona, do kraja godine pronaći investitori za realizaciju tog projekta.

Ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić uputio je primjedbu Vladi da ne treba da povlači radikalne poteze, posebno kada je riječ o poskupljenju računa za struju i sistematizaciju radnih mjesta imajući u vidu ozbiljnu ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

Predstavnik IFC-a iz Svjetske banke Angello Dell Atti, obećao je maksimalnu podršku u svim aspektima sa ciljem da ovaj proces prođe na najlakše mogući način kako bi obezbjedio životne standarde Kosova.