Životi najmanje tri bolesnika kojima je potrebna transplantacija organa ili pak desetine drugih koji boluju od raznih bolesti mogli bi biti spašeni sa 50 hiljada eura, ili kako smo juče prenijeli sa tolikom svotom novca koliko je Kancelarija Premijera izdvojila za putovanje 36 žena iz njenog ureda, na čelu sa zamjenicom premijera Editom Tahiri i njezinom ekipom, u Albaniji za proslavu 8. marta, piše Koha Ditore.

Službeni podaci koje posjeduje list pokazuju da se jedna transplantaciju bubrega uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva obavlja za gotovo 17 hiljada eura. A za toliko novca, trinaestogodišnjem Hamitu Haliti iz sela Sirigan, opština Skenderaj je život ugrožen. Njemu je potrebna transplantaciju bubrega, kome je i majka spremna da mu donira, no porodica nema mogućnost da osihura 17 hiljada eura za operaciju tzransplantacije.

Popis takvih slučajeva, koji čekaju godinama za obavljanje transplantacije organa je predugačak, potvrdio je listu Faik Hoti, glasnogovornik Ministarstva zdravstva.