Vrhovni sud Kosova djelimično je usvojio žalbu Marka Jablanovića i smanjio kaznu za posjedovanje droge i oružja, saopšteno je iz EULEX-a.

Mešovito sudsko vijeće, sastavljeno od dvoje EULEX-ovih i kosovskog sudije, Vrhovnog suda Kosova djelimično je usvojilo žalbu Marka Jablanovića, kojeg je Okružni sud u Mitrovici osudio za krivično dijelo u vezi sa drogom.

Okružni sud u Mitrovici je maja 2011. godine Marka Jablanovića osudio za krivična dijela ilegalne nabavke, posjedovanja, rasturanja i prodaje opasnih droga, kao i nezakonito posjedovanje i upotrebu oružja na kaznu od jedne godine i šest mjeseci zatvora.

“Vrhovni sud je modifikovao kaznu na četiri mjeseci zatvora, uslovno na jednu godinu, i  novčanu kaznu od četiri stotine eura”, kaže se u saopštenju EULEX-a dostavljenom medijima.

Dodaje se da će vrijeme koje je osuđenik proveo u istražnom pritvoru tokom avgusta 2007. godine i vrijeme provedeno u kućnom pritvoru septembra iste godine biti uračunato u izdržavanju kazne.

Jablanović je 2007. godine uhvaćen u romskom kampu u Mitrovici prilikom kupovine šest kesica marihuane (ukupne količine 25,5 grama). Tom prilikom kod njega je pronađeno 364 komada metaka.