Srbija će održati parlamentarne i lokalne izbore 6. maja na cijeloj svojoj teritoriji, gdje zvanični Beograd kao svojom još smatra i teritoriju Kosova. Ali, izvor blizak listu "Koha Ditore", pod uslovom anonimnosti je rekao da iako su oni raspisani i na teritoriji Kosova oni se možda i neće održati.

"Parlamentarni izbori će svakako biti održani, i to nikad nije bilo sporno, ni za strance, ni za razumne Albance, dok se lokalni izbori trebaju raspisati, jer je to ustavna obaveza, ali se može reći da se treba poštovati Rezolucija 1244, te stoga vlada Srbije se mora obratiti UNMIK-u", rekao je izvor.

S druge strane, Vlada Kosova smatra da je zvanični stav Beograda o raspisivanju lokalnih izbora na Kosovu neprihvatljiv.

Vlada Kosova podsjeća zvaničnike u Beogradu da je Kosovo nezavisna i suverena država, i da Srbija nema jurisdikciju ili prava nad Kosovom.

"Današnja odluka je antievropska i to pokazuje da Srbija nastavlja da prema Kosovu neguje politiku prošlog vijeka“.
 
Vlada Kosova je s’ tim u vezi već kontaktirala međunarodnu zajednicu, ističući da je ovakvo ponašanje srpskih vlasti neprihvatljivo.

"Evropska unija bi trebalo jasno da stavi do znanja Srbiji da je održavanje lokalnih izbora na Kosovu ne samo u suprotnosti sa Ustavom Kosova, već i u suprotnosti sa evropskim vrednostima i principima", stoji u saopštenju.

Vlada Kosova smatra da raspisivanje izbora na Kosovu neće imati nikakvo političko i pravno dejstvo i stoga poziva kosovske Srbe da budu dio institucija Kosova.