Portparol KFOR-a Uwe Nowitzki potvrdio je da nema nikakvog dogovora o slobodi kretanja pripadnika međunarodnih misija na Kosovu sa Srbima na sjeveru.

"Dogovor ne postoji i nikakvog dogovora u prošlosti nije bilo", rekao je on u razgovoru sa novinarima, i tako demantovao izjavu ilegalnog odbornika u Skupštini opštini Zvečan Stevana Radovanovića da je postignut dogovor sa KFOR-om.

"Za nas je zapanjujuće da čim neki službenik iz opštine sa sjevera Kosova da izjavu za medije, ta se izjava odmah objavljuje i štampa bez potvrde drugog izvora. Čak šta više, samo se kopira i prenosi od strane drugih medija", kritikovao je portparol KFOR-a.

Prema njegovim riječima, predstavnici KFOR-a su napustili sastanak prošlog petka kada je došlo do toga da članovi skupštine opštine Zvečan su samo želeli da diskutuju o rasporedu kretanja KFOR-a, uključujući broj EULEX vozila i čak i vremenski raspored u toku jednog dana.

"To je neprihvatljivo. KFOR ima mandat da obezbjedi bezuslovnu slobodu kretanja", rekao je on dodajući da KFOR nije, ne pregovara i niti će pregovarati ništa u vezi sa slobodom kretanja.

KFOR, kako je kazao priznaje mirne proteste, ali su blokade puteva jasno protiv svakog zakona.

Sloboda kretanja, prema njegovim riječima, je neophodna EULEX-u kako bi mogao da ispuni mandat.

Upitan zašto KFOR blokira ljude kada je EULEX blokiran na sjeveru Kosova, portparol međunarodnih snaga je, prema transkriptu razgovora sa novinarima, rekao da je važno osigurati bezbjedno i sigurno okruženje.

"Blokada puta protiv EULEX-a mora biti izolovana kako bi se tretirala na bezbjedan način. Saobraćaj se vratio u normalu odmah nakon oslobađanja puta za prolaz EULEX-a. Mi zahtjevamo bezuslovnu slobodu kretanja ne samo za KFOR, već i za EULEX kako bi mogao da ispuni svoju misiju i to smo već nekoliko puta jasno istakli i ranije", dodao je on.

Portparol KFOR-a je izrazio nerazumijevanje za uznemirenost Srba zbog obaveze da zamjene registarske tablice i dokumenta u budućnosti.

"Ako je to istina, onda je to izenađenje za nas. Želeo bih da Vas podsjetim da postoji dogovor postignut između Beograda i Prištine kome svi mogu da pristupe recimo na zvaničnoj internet prezentaciji vlade Srbije gdje je jasno navedeno ’da će svi vlasnici vozila koji žive na Kosovu koristiti RKS ili KS registarske tablice’. Samo treba to pročitati", poručio je on.

Zašto bi vlada Srbije stavljala ovaj dogovor na svoj web site ukoliko se ne slaže sa time, upitao je on dodajući da to znači da ne postoji razlog za blokadu EULEX-a.