Iz Energetske regulatorne kancelarije su u preliminarnom prijedlogu rekli da bi tarife električne energije trebalo biti skuplje za 7,6 posto. Ovo poskupljenje bi trebalo omogućiti normalan rad KEK-a i KOSTT-a. Regulator je po prvi put nakon tri godine dozvolio poskupljenje tarifa električne energije, piše Koha Ditore.
Međutim, ovaj prijedlog je preliminarni. Zainteresovane strane imaju prava da do 12. marta (danas), dostave svoje komentare za izmjenu ovog prijedloga.

Sada je potvrđeno da Kosovska energetska korporacija (KEK) neće pristati na ovaj prijedlog, te će i dalje insistirati na tome da se tarife poskupe za 23 posto, ili da bude nešto manjeg poskupljenja, ali da se povećaju državne subvencije.

S druge strane nevladine organizacije se dalje opiru da se KEK-u poveća rast prihoda i da sae treba zahtijevati povećana učinkovitost, a ne potražnja od građana.

Arben Gjukaj, direktor Kosovske energetske korporacije, rekao je da nisu zadovoljni s procjenom Energetske regulacione kancelarije za tarife električne energije koja će se primjenjivati od 1. aprila ove godine. Prema njegovim riječima porast od 7,6 posto ne pokriva sve kapitalne investicije i operativni ulaganja KEK kao jedno tržišno poduzeće.

On je rekao da je KEK predložio tri mogućnosti za povećanje tarife električne energije. Prva je povećanje od 23 posto. KEK je također predložio da se tarife povećaju samo 12 posto ili 9 posto, ali pod uslovom da Vlada Kosova nadoplati subvencije od 7 miliona eura za domaćinstva.