Glasači u Švicarskoj ne žele da im se godišnji odmor sa četiri produži na šest nedjelja, pokazuju prvi rezultati referenduma. Još su predreferendumske ankete pokazivale kako je protiv dužeg godišnjeg odmora oko 63 posto građana.

Pozivajući se na činjenicu da je u posljednjih 15 godina proizvodnja porasla 20 posto, a realne plate samo četiri, sindikati smatraju da bi radnike trebalo nagraditi tako da im se od 2018. plaćeni godišnji odmor produži s četiri na šest nedjelja. Uspjeli su da prikupe više od potrebnih 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma o tom pitanju.
 
Međutim, poslodavci su vodilu kampanju ukazujući na posljedice odluke za duži odmor. Jedna TV reklama pokazivala je pacijenta samog u operacionoj sali, a na aparatu za narkozu, na papiriću je pisalo: Nedostatak osoblja zbog novih pravila o godišnjim odmorima.

Političari tvrde kako bi produženje odmora Švicarsku koštalo najmanje šest milijardi franaka.

Produženje godišnjeg odmora nije bio juče jedini referendum u Švicarskoj. 

Glasači u Cirihu pristali su na izgradnju “seks kutija”, u kojima prostitutke mogu da rade. Plan predviđa izgradnju posebnih parking mjesta pregrađenih zidovima, gdje bi mogle da rade seksualne radnice, daleko od prigradskih naselja u najvećem gradu Švicarske.

Građani Ženeve izjasnili su se i da treba pooštiriti ograničenje na ulične proteste i uvesti oštrije kazne za prekršioce. Brojne međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije i Crveni krst imaju sjedište u tom gradu što je fokusna tačka za okupljanje demonstranata.

Od svih referenduma najviše neizvesnosti izazvao je prijedlog ekologa da se u svim švicarskim opštinama broj stanova i kuća koje se koriste za odmor ograniči na najviše 20 posto stambenog fonda. Iako je federalna vlada preporučila da se prijedlog ne prihvati, ankete govore da će većina birača podržati ograničenje.

Referendumi su ključni dio direktne Švicarske demokratije. Švicarci se često izjašnjavaju na referendumu bilo da je riječ o izmjenama zakona, budžeta, ili bilo kojem pitanju za koje je zainteresovano 100.000 građana.