Za pokrivene djevojke ispod 15 godina, nemoguće je preći prag javnih škola na Kosovu. Po ovom pitanju sukobi između Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije i Islamske zajednice Kosova se nastavljaju. Sabri Bajgora, glavni imam Islamske zajednice Kosova, osuđuje nastavak ovih problema, jer postoji veliki broj djevojaka koje vole ići u školu s mahramama.

"Duboko smo uvjereni da će jedno demokratsko društvo, koje Kosovo želi biti, prevazići ovu situaciju s mudrošću i razumijevanjem garantujući svim učenicima na Kosovu da pohađaju nastavu bez obzira na njihovu odjeću, koja se u mnogim slučajevima smatra kao nedopuštena stvar", kaže Bajgora.

S druge strane Ragip Gjoshi, politički savjetnik Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije podsjeća da do 18 godine učenici nisu u stanju da odlučuju o sebi. Prema njegovim riječima, stil odijevanja u ovom slučaju je nametnut od strane roditelja ili teologa.

"Ali, mi smo razmišljali i o ovoj kategoriji učenika, koji nakon dobi od 15 godine, prema Zakonu o preduniverzitetskom obrazovanju imaju mogućnost da prate neformalno obrazovanje. To je sadržano i  u Ustavu Republike Kosova, Zakon o preduniverzitetskom obrazovanju kao i u Administrativnom uputstvu 7/2009, koji uređuje odijevanje i izgled učenika", rekao je Gjoshi za Deutsche Welle.

Dok glavni imam Bajgora umjesto sankcioniranja djevojaka koje su pokrivene predlaže mjere kodeksa, kada se vidi da imamo prekomjernu "neodjevenost" djevojaka u školama.

U članu 8 Ustava Kosova stoji da je Republika Kosovo sekularna država i neutralna u vjerskim pitanjima. U paragrafu 4 člana 38 Ustava također se navodi da se "Sloboda javne manifestacije vjere, uvjerenja i savjesti mogu ograničiti zakonom, ako je to potrebno radi zaštite sigurnosti i javnog reda, zdravlja, ili prava drugih osoba".

Da bi ostvarile svoja prava neke djevojke su se obratile Ustavnom sudu Kosova.
Posljednji slučaj bio je slučaj Arjete Halimi, učenice iz Vitine, ali se dvogodišnja bitka završila bez uspjeha. Ustavni sud Kosova odbio je njezin zahtjev za nastavak nastave sa mahramom u javnim školama.

Sekretarijat Ustavnog suda Kosova pismenim je objašnjenjem objavio da nakon spomenutog slučaja, "Ustavni sud Republike Kosovo nije dobio nikakvu novu pritužbu oko prava na obrazovanje maloljetnih djevojčica koje nose mahrame".

Izuzeća iz javnih škola djevojčica sa mahramom propraćen je protestima učenika, koji se solidarizuju sa svojim vršnajkinjama. Također, raznim neprofitabilnim organizacijama su se u protestima priključili i mnogi građani. Za Islamsku zajednicu, to je drastično kršenje ljudskih prava.