Imajući na umu da Rezolucija 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne predviđa mogućnost da Beograd raspiše lokalne izbore na Kosovu osim u određenim slučajevima, takva odluka srpskih vlasti bi mogla da stane na put približavanju Srbije Evropskoj uniji, rekla je Hana Semanić, ekspertkinja za Zapadni Balkan i članica Centra za istraživanja proširenja EU iz Budimpešte.

Ona navodi da evropska perspektiva Srbije može da ima pozitivan uticaj na Kosovo, što bi značilo da će dvije strane morati više i bolje da sarađuju.

"Saradnja bi imala pozitivan uticaj na ljude koji su umorni od sukoba. Druga mogućnost je sušta suprotnost ovoj. Naime, neki će vjerovatno reći da stvaranje uslova za više razgovora i dogovora lijepo zvuči na papiru, ali da je teško ostvarivo u praksi", ukazuje Semanićeva, piše beogradski list "Danas".

Ona je rekla da datum početka pregovora za članstvo u EU zavisi od Srbije, pri čemu se dijalog između Beograda i Prištine nameće kao ključni uslov.

Što se tiče očekivanja od dijaloga između Beograda i Prištine do narednog izvještaja Evropske komisije, prema riječima Semanićeve, nužno je uspostavljanje normalnih odnosa, što podrazumijeva učešće predstavnika Beograda i Prištine na međunarodnim konferencijama, kao i potpisivanje sporazuma od obostranog interesa. Takođe, potrebno je pronaći rješenja za telekomunikacije i međusobno priznavanje diploma, te unaprediti saradnju s EULEX-om. Da li je to ostvarivo i do koje mjere, ostaje da se vidi.

Na pitanje da li će Srbija biti prinuđena da prizna Kosovo prije nego što uđe u EU, Semanićeva odgovara da Kosovo jeste i ostaće najveći izazov za Srbiju. Ona smatra da će Srbija u budućnosti biti prinuđena da prizna Kosovo na ovaj ili onaj način, ali da će to biti popraćeno pravnim rješenjem prihvatljivim za obje strane.