Član Međunarodne krizne grupe (MKG) Marko Prelec demantovao je tvrdnje da Evropska unija (EU) ne stoji iza plana šefa međunarodne civilne kancelarije Petera Feitha o integraciji sjevernog djela Kosova.

Plan je važan kao poruka međunarodne zajednice da je sjever Kosova dio Kosova, što je i dio Rezolucije SB 1244, dakle to je upozorenje protiv razmišljanja o podjeli Kosova i u tom smislu je krajnje dobrodošao - istakao je on.

Prelec je rekao da bi bio veoma iznenađen da Međunarodni sud pravde (MSP) otvoreno presudi bilo u korist Beograda ili Prištine, kao i da očekuje da će neke zemlje, koje su se kolebale do sada i čekale priznanje, ali načelno nemaju ništa protiv priznavanja Kosova, poslije odluke pristupiti priznanju.

Biće to jedan manji talas priznavanja, i onda je na redu Srbija, moraće da se odredi i preduzme neke korake.

"Treba da se čuvamo mijenjanja granica, ali nema razloga da narod na sjeveru ne vlada svojom sudbinom i svakodnevnim životom manje-više kao sada, osim što će morati da priznaju da su u strukturi Kosova, dakle mislim da je neka široka autonomija unutar Kosova najbolje rješenje", zaključio je Prelec.