"Ono u čemu je EU potpuno ujedinjena je da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji", rekla je Ashtonova i najavila podršku Brisela u oblasti javnog reda i zakonitosti, preko misije Eulex, kao i investicije za ekonomski razvoj. Visoka zvaničnica EU je rekla da je tokom posjete regionu ohrabrila zemlje koje je posjetila da podstaknu regionalni dijalog.

"Mi treba da postignemo ono što bih nazvala pragmatičnom saradnjom. Vjerujem da smo počeli dijalog kako da to započnemo", rekla je Ashtonova.

Na unutrašnjem planu ona je od premijera Thaçija zatražila da nastavi saradnju sa Eulexom i da se angažuje u ekonomskom razvoju, kako bi se obezbjedile i strane investicije.

Thaçi je rekao da će se Kosovo angažovati u regionalnoj saradnji i da je spremna da, kako je rekao, kao dvije ravnopravne države sarađuje i sa Srbijom u okviru procesa integracije regiona u evroatlanske strukture.

Kosovski premijer je zatražio od visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU da se ostvaruju isti principi integracione politike i zatražio da i Kosovo dobije vodič za liberalizaciju viza.

Ashtonova je potvrdila da će EU u roku od dve sedmice na Kosovo poslati delegaciju koja će razgovarati o procesu liberalizacija viza.

Tokom posjete Kosovu, ona se susrela sa najvišim evropskim zvaničnicima na Kosovu - Peterom Feithom i Ivom de Kermabonom, kao i šefom Kancelarije za veze Evropske komisije na Kosovu Rencom Davidijem.