Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ocjenio je danas da je tokom dvije godine postojanja, Kosovo kao nezavisna država uspjela da dokaže svijetu da je nezavisnost donijela više mira i stabilnosti u regionu.

Govoreći na svečanoj sjednici Skupštine Kosova povodom druge godišnjice proglašavanja nezavisnosti Sejdiu je rekao da se Kosovo dobrosusjedskom saradnjom pokazalo ne samo kao značajan faktor mira, već je služilo i kao katalizator dobrih odnosa zemalja regiona.  

"Na sreću naša politika dobrosusjedskih odnosa je naišla na puno razumevanje susednih zemalja i sada imamo odlične odnose sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, kao i zemljama regiona - Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom. Iako još uvek nemamo zvanično priznanje nezavisnosti Kosova od strane Grčke, mi i sa ovom zemljom imamo intenzivnu saradnju,“ rekao je predsednik Sejdiu.  
 
On je ocjenio da jedini problem u odnosima sa susjedima ostaje Srbija koja nastavlja svoju agresivnu politiku protiv Kosova.  
 
"Zvanični Beograd finansira srpske paralelne strukture koje djeluju na sjeveru zemlje, gde je i dalje prisutan visoki stepen ilegalne trgovine i kriminala,“ kazao je Sejdiu i podvukao značaj strategije za sjever Kosova Vlade i Međunarodne civilne kancelarije.  
 
On je konstatovao da je Kosovo do sada priznalo 65 demokratskih zemalja iz svih delova svijeta, da je otvorilo 21 ambasadu, deset konzularnih misija i započela izgradnju solidne diplomatske službe.   

Predsjednik Sejdiu je, ocenivši izuzetno uspešnim predstavljanje argumenata pred Međunarodnim sudom pravde, istakao da posle savjetodavnog mišljenja suda očekuje jači intezitet priznanja Kosova.  

Veliki potencijali
 
Ističući da u treću godinu nezavisnosti Kosovo ulazi sa mnogo izazova, predsjednik Sejdiu je rekao da je glavna težnja naroda i institucija Kosova ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. 
 
Predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, ocenio je da su dve godine malo za istoriju, ali preokret koji je ostvaren na Kosovu za deset godina slobode i dve godine nezavisnosti je veliki i historijski.

"Kosovo je sada članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svijetske banke, učesnica u regionalnim i međunarodnim inicijativama i na dobrom putu da bude članica porodice Ujedinjenih nacija,“ kazao je Krasniqi.  
 
Po njegovom mišljenju, nezavisnost je bila preduslov za sveobuhvatni društveni i ekonomski razvoj Kosova. 
 
"Kosovo ima velike potencijale razvoja, ali mu ne nedostaje i međunarodna podrška“, rekao je Krasniqi i dodao da to potvrđuju civilno i vojno prisustvo, donatorska konferencija 2008. godine i mnogobrojne konkretne aktivnosti međunarodnih prijatelja Kosova.  
 
Građani Kosova treba da se osjećaju ponosni zbog nezavisnosti i uspjeha nezavisno od toga da li žive na Kosovu ili dijaspori rekao je premijer Kosova Hashim Thaçi.  
 
"Narod Kosova je stvaralac države Kosovo,“ izjavio je Thaçi.  
 
Svečanoj sjednici Skupštine Kosova su pored poslanika, ministara, lidera političkih partija prisustvovali i komandant KFOR-a, šef MCK, šef Eulex-a, diplomate akreditovane na Kosovu i američki kongresmen Erl Pomeroj.