Kosovo danas slavi drugu godišnjicu proglašenja nezavisnosti, koju je do sada priznalo 65 zemalja svijeta, među kojima je i dvadesetak zemalja Evropske unije te zemlje regije osim Srbije.

Kosovski parlament održat će danas tim povodom svečanu sjednicu na kojoj će o značenju te godišnjice, dostignućima i izazovima govoriti predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi.

Po pisanju kosovskih medija, mnogobrojni Albanci koji žive u svijetu pridružit će se svojim sunarodnjacima na Kosovu u obilježavanju te značajne godišnjice, a na Kosovu će boraviti i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima i grupa istaknutih američkih kongresnika.

Vodeći prištinski dnevnik "Koha Ditore" piše u utorak kako se kosovska vlast i opozicija razilaze u ocjeni dosadašnjih rezultata i napretka ostvarenog od proglašenja neovisnosti. Dok vlast i stranke vladajuće koalicije ističu kako je u protekle dvije godine Kosovo, uz status nezavisne, suverene i demokratske zemlje, dobilo i evropsku perspektivu, stranke opozicije, ali i nezavisni analitičari upućuju ozbiljne kritike institucijama i kosovskoj vladi. Svi su saglasni da su glavni izazovi pred mladom državom borba protiv korupcije koja poprima zabrinjavajuće razmjere, proces evropskih integracija, osiguravanje teritorijalnog integriteta, dalja međunarodna priznanja, te razvoj demokratije i nastavak izbornog procesa.

Drugu godišnjicu nezavisnosti Kosovo dočekuje i suočeno sa srbijanskim zahtjevom za preispitivanjem legalnosti proglašenja nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Taj bi sud uskoro trebao objaviti mišljenje o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti, ali iako sud uživa velik međunarodni autoritet, njegovo je mišljenje savjetodavno, a ne obavezujuće.

Za same Kosovare, kao i za mnogobrojne međunarodne faktore, proglašenje nezavisnosti je nepovratan proces, a postojanje nezavisnog Kosova realnost koju treba prihvatiti. Predstavnici kosovskih institucija očekuju kako će nakon savjetodavnog mišljenja Suda slijediti niz novih priznanja kosovske nezavisnosti.

Nezavisnost Kosova do sada su priznale 22 od 27 zemalja članica EU-a. Preostalih pet zemalja su Grčka, Španija, Kipar, Slovačka i Rumunija.