Austrijski ambasador Wolfgang Petritsch, bivši posrednik EU za Kosovo na konferenciji u Rambujeu je rekao da su na Kosovu, dvije godine nakon nezavisnosti postignuti veliki rezultati.

Petritsch je kazao kako je razočaran Evropskom unijom zbog toga što nema jedinstven pristup za nezavisnost i dodao da su pet države EU koje nisu priznale Kosovo problem na putu daljeg razvoja Kosova na međunarodnom planu. 

Gledano iz untrašnjosti, država Kosovo, prema njegovim riječima, može se reći da je država koja dobro funkcioniše, zemlja u kojoj su ostvareni veliki rezultati i, kako je rekao, "vjerujem da sve političke snage koje već poznaju stanje na Kosovu smatraju ga historijskim projektom i mislim da je potrebno raditi u skladu s ovim obavezama.

Ali, ako pogledamo drugi plan, onaj međunarodni, Petritsch procjenjuje da je Kosovo potpuno nedovršen projekat, zato što još uvijek nije postalo članicom Ujedinjenih naroda i nekih drugih međunarodnih organizacija, ali ovo pitanje, prema njegovim riječima, nije u cijelosti u rukama Prištine.