Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hyseni kaže da se Grčka “kreće u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova“.

Hyseni očekuje da će poslije odluke Međunarodnog suda u Hagu o kosovskoj nezavisnosti, niz zemalja koje to još nisu učinile priznati Kosovo kao samostalnu državu. U intervjuu za bečki dnevnik Standard (“Der Standard“), Hyseni je prebacio vlastima u Srbiji da destabilizuju region i poručio da "nezavisnost Kosova ne može da se poništi nikakvim pregovorima".

Kosovski ministar inostranih poslova je rekao da unutar Evropske unije "zemlje koje još nisu priznale Kosovo, od strane ostalih članica mogu da očekuju prijateljski pritisak da to učine" i naveo posebno da se "Grčka tu kreće u pravom pravcu".

Srbiji je Hzseni prebacio da "traći svoje vrijeme i vrijeme Kosova" i "otvara prostor za sve moguće sulude scenarije u regionu".

"Onaj ko traži nove pregovore u trenutku kada je Kosovo izgradilo državne institucije i pošto ga je priznalo 65 država pokazuje ili da ignoriše činjenice, ili je riječ o nečem još gorem - to su oni koji pokušavaju da destabilizuju region", naveo je Hyseni. 

Dodao je da Srbije ne može "na jednoj strani da traži članstvo u EU, a na drugoj da bude faktor destabilizacije na zapadnom Balkanu".

"Srbija se u Briselu drži veoma evropski, ali na Balkanu uopšte ne djeluje evropski", ocjenio je Hyseni.

Istovremeno je najavio da Kosovo mora da pridobije one zemlje EU koje nisu priznale njegovu nezavisnost da bi bilo moguće potpisivanje Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Brisela i Prištine.

"Ne može da se stvara crna rupa na Balkanu time što će Kosovo ostati izvan EU. Kosovo je napredno kada je riječ o zakonodavstvu i reformama, i tu se ne razlikuje mnogo od Srbije", naveo je Hyseni i izrazio očekivanje da će Kosovo još prije 2020. postati članica EU.