Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju smatra da je važno da se Strategija za sjever Kosova sprovede radi uspostavljanja reda i zakona u tom dijelu Kosova.

Sejdiju navodi da na sjeveru Kosova i dalje postoje "paralelne strukture koje su se ogrešile o zakon". On je, u intervjuu za "Deutsche Welle" uoči dvogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao da smatra da je ta strategija mogla da dođe i ranije, kao i da se uspostavljanje misije Eulexa na sjeveru "oteglo bez potrebe".

Na pitanje da li je moguća upotreba sile protiv paralelnih struktura, on je odgovorio da nikada nije rekao, niti će reći da treba upotrijebiti silu protiv građana Kosova.

"Ali, kažem da treba raditi energičnije na uspostavljanju reda i zakona. Oni koji su odgovorni, treba da se suoče sa zakonom. Tu je, međutim, potrebna tesna saradnja sa međunarodnim institucijama, kako bi se obezbjedila ukupna stabilnost zemlje", ocjenio je Sejdiju.

On je kazao da u Srbiji postoje ljudi koji "i dan danas misle da Kosovo treba podjeliti, ali je naš odgovor - ne".

Komentarišući što u posljednje vrijeme nije bilo novih priznavanja nezavisnosti Kosova, Sejdiju je rekao da vjerovatno neke zemlje čekaju mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, ali je i dodao da očekuje "pozitivan napredak u pogledu novih priznanja".

Sejdiju je kazao da Međunarodni sud pravde ne može da "previdi jake argumente, koje je Kosovo imalo i u trenutku proglašenja nezavisnosti", navodeći da ne misli da "postoji međunarodni otpor tome da kosovski narod ima pravo da odluči o samom sebi".