Do opšte tuče monaha došlo je kada je grupa predvođena crnorečkim kaluđerima pokušala da na silu uđe u manastir da bi, kako su rekli, zaštitili vladiku Artemija. U tuči „božjih ljudi" nije bilo povrijeđenih, a veći sukob spriječili su vojnici KFOR-a, piše Press.

Sinod SPC je prije dva dana zbog sumnjivog poslovanja smijenio vladiku Artemija i na njegovo mesto kao administratora postavio umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića.

Vladika Atanasije juče je zvanično preuzeo dužnost administratora i pred oko 200 vjernika u gračaničkoj crkvi uz sasluženje vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija služio svetu arhijerejsku liturgiju, prenosi Press.

Do tuče dvije grupe monaha došlo je neposredno poslije liturgije. Jedan od očevidaca incidenta rekao je da je tuča bila sramna, da se nije znalo gde ko koga udara i da su se monasi međusobno čak vukli za brade!

"Na liturgiji je bilo mirno, nije bilo nikakvih problema. Međutim, poslije liturgije, monasi koji podržavaju vladiku Artemija okupili su se ispred kapije manastira i pokušali da na silu uđu u manastir. Bilo ih je dvadesetak, a predvodili su ih kaluđeri iz Crne reke. Monasi koji podržavaju vladiku Atanasija nisu im dozvoljavali da uđu. Neko vrijeme su se koškali, a onda je izbila opšta tuča! Nije se znalo gdje ko koga udara, vukli su se za brade, preskakali ogradu, bilo je strašno to gledati! Posle tuče, grupa koja podržava vladiku Artemija provalila je u manastir na sporedni ulaz", ispričao je za Press jedan od očevidaca incidenta.