Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Thomas Hammarberg je od vodećih evropskih zemalja zatražio da ne vraćaju izbjeglice na Kosovo, jer "ne postoje uslovi za to".

Hammarberg je izvještaj predstavio poslije obilaska dva romska kampa Osterode i Česmin Lug na sjeveru Kosova. Izvještaj je sastavljen iz dva dijela, prvi obuhvata stanje u kampovima, a drugi nepostojanje uslova za povratak izbeglih na Kosovo.

"Situacija je veoma ozbiljna, kontaminacija olovom i drugim metalima je jako velika. Rezultat svega toga su zagađena voda, zemlja i vazduh, tako da sve to ima veoma štetan uticaj na zdravlje stanovnika tih kampova, a posebno djece. Ova dva kampa postoje već 10 godina i u njima je najprije bio smješten KFOR", rekao je Hammarberg.

Prema njegovim riječima, oni su se žalili, poslije čega je sprovedena istraga koja je pokazala da boravak tu predstavlja opasnost po njihovo zdravlje.

"Pošto su se oni odselili, ovde su došli Romi i Aškalije, koji su od tada tu, tako da je danas njihovo zdravlje ozbiljno ugroženo", rekao je Hammarberg.

On je naveo i podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija u dva navrata slala medicinske eksperte kako bi ispitali zdravlje stanovnika tih kampova i ispitali opasnost kojoj su oni izloženi boravkom u njima.

Preporuka SZO je, kako je rekao, bila da se svi ti ljudi presele i da odmah počne njihovo liječenje.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope je dodao da je u poslednjih 10 mjeseci ostvaren napredak u pogledu uslova života u kampovima.

"SAD i EU su obezbjedili finansijska sredstva za obnovu kuća u Romskom naselju."

Hammarberg je od vodećih evropskih zemalja zatražio da budu strpljive sa povratkom izbjeglica na Kosovo.

On se nada da će jednog dana biti moguće da ti ljudi, njih oko 20.000, budu vraćeni svojim kućama i da će se ovdje osećati sigurno, da će imati uslove da izgrade budućnost.

"To danas nije slučaj i dotad bi evropske države trebalo da se solidarišu sa njima", istakao je on.