Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu u intervjuu za RSE je ocjenio da su nasuprot lošim prognozama o ostvarivanju funkcija državnosti za Republiku Kosovo, nakon proglašenja nezavisnosti, njene institucije do sada uspješno, uz mnoge izazove ostvarile svoje zadatke i obezbjedile napredak najmlađe države na svijetu.

U intervjuu za RSE predsednik Sejdiu je rekao da Kosovo i dalje uživa međunarodnu podršku u svim oblastima života. Posebno u ekonomskom razvoju.

"Mogu reći da se sa svim ovim vezuje održiva stabilnost, nezavisno što je bilo stalnih pokušaja da se život na Kosovu izbaci iz koloseka. Mi smo održali opštu stabilnost, političku i ekonomsku i u tom smislu mi smo uvek izražavali našu najveću moguću zahvalnost svim građanima Kosova, istovremeno i institucijama, političkim partijama, međunarodnoj podršci koja nije nedostajala i nije ostavljala vakuum u podršci za stalan napredak,“ rekao je predsednik Sejdiu.
 
Kosovski predsednik je ocenio da je želja naroda i institucija Kosova bila da nova država do sada bude priznata od strane svih zemalja, međutim i činjenica da su zemlju priznale 65 države je značajna, posebno imajući u vidu kvalitet tih priznanja.

"Nezavisno od toga ja kažem da je brojka od 65 država, broj posebnog kvaliteta za Kosovo, koji ima težinu, kada se ima u vidu da su priznanja došla od zemalja koje ostvaruju više od 60 odsto od svetskog bruto proizvoda, znači najsnažnije zemlje sveta, sa izuzecima, kada imamo u vidu činjenicu da su to ¾ zemalja Evropske unije, većina zemalja članica NATO-a, većina zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, znači nekih od najznačajnijih međunarodnih mehanizama,“ rekao je Sejdiu.

Sejdiu ističe da je Srbija svim svojim potencijalom pokušala da u svim delovima sveta lobira protiv priznanja, ali da je to proces koji se ne može zaustaviti.

Pred argumentima i bogovi ćute

Predsednik Sejdiu je rekao da Međunarodni sud pravde na osnovu argumenata koji su na njemu odlično predstavljeni od strane predstavnika Kosova i zemalja koje je podržavaju, ne može doneti odluku koja bi dala za pravo stavovima Srbije.

"Kažem da pred argumentima koji su predstavljeni ne može biti drugačije odluke, odluke koja daje za pravo Srbiji da je navodno Kosovo donelo odluku koja je van utvrđenih standarda međunarodnog prava. Kosovo je imalo pravo na samoopredeljenje, njegovi su argumenti neoborivi i ja kažem, ono što su govorili stari Latini, da pred argumentima i bogovi ćute. Ne želim da prejudiciram odluku, ali svakako da ne može biti odluke koja će opravdati licemerni zahtev Srbije,“ kazao je Sejdiu. 

Predsednik Sejdiu je ocenio da zadnje vreme na severu Kosova ima napretka, pozitivnih kretanja i da je veoma značajno da strategija za sever Kosova, koja je rađena od strane Vlade Kosova i Međunarodne civilne kancelarije, za koju postoji podrška Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, dobar dokument koji je u opštem interesu zemlje i nije uperen ni protiv koga.

"Realno ona (strategija) je u opštem interesu zemlje. Vreme je da na severu bude reda i zakona u smislu integracije i obezbeđivanja perspektive i za samu srpsku zajednicu, koja je u tom delu koncentrisana u većini. Ja kažem da institucije Kosova tamo neće ići silom, njihov je interes da se ide postepenim, ali energičnim korakom napred, bez zaustavljanja, naravno u saradnji sa međunarodnom zajednicom,“ tvrdi predsednik Kosova.

Predsednik Sejdiu je ponovio da se zalaže za ukidanje paralelnih institucija, ali da će to ići uporedo sa jačanjem demokratskih procesa na severu zemlje, kako bi ljudi u tim procesima videli mogućnost boljeg života.