Nakon što je razbila led između vlada BiH i Srbije, turska vlada sada želi uključiti i Hrvatsku u proces pomirenja, koji je Ankara počela prošle jeseni. Isključena iz inicijativa koje vode SAD i Evropska unija o poboljšanju stanja u BiH, turska Vlada započela je vlastiti posrednički proces pomirenja suprotstavljenih strana.

U naporima da poboljša dijalog između glavnih "igrača" po pitanju BiH, Turska je prvo sazvala sastanak sa ministrima vanjskih poslova Srbije i BiH u oktobru, nakon čega je uslijedio susret bh. i hrvatskog šefa diplomacije. Turska sada želi organizovati sastanak četvorke i pokrenuti dva mehanizma, saznaje Hurriyet Daily News. Dio je to akcijskog plana koji je Vlada pokrenula kako bi izbjegla kolaps procesa izgradnje nacija u BiH, kao i jačanja pozicije Bošnjaka.

Truska vlada vjeruje da proces koji je inicirala EU ne podržava dovoljno interese Bošnjaka. Prvi konkretan rezultat došao je u utorak kada su bh. i srbijanski ministri vanjskih poslova objavili odluku da obnove diplomatske odnose koji su tri godine bili zamrznuti.

U narednom koraku Turska će pokušati ubijediti ministre iz tri balkanske zemlje da se okupe na sastanku kojim će moderirati Turska. Ako prihvate, Turska će ministrima organizovati zajedničku posjetu Briselu, Moskvi i Vašingtonu.

Osim toga, Turska ima namjeru pružiti podršku BiH na međunarodnom nivou, uključujući UN, Evropsku komisiju i NATO. Turska vlada planira formiranje grupa podrške našoj zemlji, a mogući članovi su Hrvatska, Albanija, Makedonija, Bugarska i Rumunija, zatim zemlje poput Norveške, Slovenije i Španije.

Turska je zabrinuta zbog separatističkih stremljenja Republike Srpske, a brige joj stvaraju i pojačane namjere Hrvata u BiH da naprave treći entitet.

Nadolazeći izbori u BiH situaciju će učiniti još nestabilnijom, dok se nacionalistički glasovi budu pojačavali tokom kampanja. SAD i EU inicijativa u Butmiru trebala je prevazići političku pat poziciju, ali od oktobra nema nikakvih rezultata.