Portparol Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu (ICO) Andy McGuffie izjavio je da je za međunarodnu zajednicu neprihvatljiva bilo kakva podjela Kosova.

Međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, isključuje i mogućnost eventualne razmjene teritorija sjevernog djela Kosova za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Međunarodna civilna kancelarija i mnoge druge međunarodne organizacije koje djeluju na Kosovu i zemlje koje imaju odnose sa Kosovom, podržavaju njegov teritorijalni integritet u obliku u kojem je sada", izjavio je glasnogovornik McGuffie, reagujući na izjavu predsjednika kosovske skupštine Jakupa Krasniqija da ukoliko Srbi sa sjevera Kosova misle da mogu da se odvoje, onda su i Albanci iz Preševa i Bujanovca spremni da se priključe Kosovu.

McGuffie je dodao da je stav ICO da se eventualno odvajanje sjevernog dela Kosova ili razmena tog, sa područjem preševske doline ne smatra praktičnim.

“Gledajući evropsku perspektivu Kosova evropske zemlje nastoje da kao jednu od ključnih vrijednosti, održe multetničko društvo, u kojem ljudi mogu da žive zajedno, bez pokušaja da se odvoje“, poručio je McGuffie.