Na demostracijama 10. februara ulica kojom su koračali Beni i Moni kroz centar Prištine je bila poslednja ulica koja opisuje nasilje, ali i beskrajna vječnost, rečeno je na pomen akademiji u čast Arbena Xheladinija i Mona Balaja.

Povodom trogodišnjice ubistva dva aktivista pokreta "Samoopredjeljenje", Arbena Xheladinija i Mona Balaja, u srijedu je održana pomen akademija, koju je organizovao ovaj pokret i na kojoj su bili prisutni njegovi aktivisti, predstavnici familija Xheladini i Balaj, kao i familija Jashari. Akademija je počela intoniranjem nacionalne himne i minutom ćutanja u znak sjećanja na poginule demostrante 10. februara.

Lider "Samoopredjeljenja" Albin Kurti je kazao ovom prilikom da su mučenici, kao Arben i Moni "svjedočanstvo volje za slobodu i protiv ponavljanja historije".

"Demostracije 10. februara 2007. godine su bile demostracije protiv ponavljanja historije, historije novih pogleda, historije ograničenja koja su nam nuđena. Mučenici su svjedočanstvo za slobodu protiv ponavljanja historije. Oni su znali da nisu živjeli dugo, ali su živjeli snažno, ljudski život se ne mjeri sa njegovim životom, već onim što dolazi nakon onoga što se završi", kazao je Kurti.

U ime familija Xheljadini i Balaj govorio je Fahri Baljaj, Monijev brat, koji je kazao da su Arben i Moni bili odlučni za nastavak puta koji je započeo mnogim žrtvama i svjesno su se pridružili redovima hiljade demostranata koji su kreatorima politike uzvikivali "Nemojte nas prevariti".

Dok je Alesandra Chaner aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" kazala da za njih nije bili prihvatljivo ostati na jednoj strani i ignorisati ono što se događa oko njih. Prema njenim riječima,  Arben i Moni nisu bili zadovoljni samo time što su svjesni toga i što nije ništa učinjeno.

Na demostracijam pokreta "Samoopredjeljenje" 10. februara 2007. prilikom intervenicije UNMIK policije ubijeni su Arben Xheljadini i Mon Baljaj, dok su 80 ostalih ranjeni. Kontigent rumunjske UNMIK policije je napustio Kosovo i nije se pojavio pred licem pravde do današnjeg dana.