Predstavnik misije Ujedninjenih naroda na Kosovu se obavezao da će se zalagati za rješenje, ne samo sa aspekta finasijske nadoknade, već i za kazneni postupak, u slučaju ubistva Arbena Xheladinija i Mona Balaja, kao i desetine ostalih ranjenih osoba tokom protesta koje je organizovao pokret "Samoopredjeljenje" 10. ferbuara 2007. godine.

Šef  Unmika Lamberto Zannier je izjavio za radio "Slobodna Evropa" da se Ujedinjene nacije bave pitanjem finansijske nadoknade familijama nastradalih, ali da će se založiti kod rumunjskih vlasti za okončanje kaznenog postupka ovog slučaja.

"Mislim da je važno da istraga, odnosno kazneni postupak bude okončan na što je bolje mogući način. Ne želim da otkrijem nijednu državu članicu, ali vam mogu obećati da sam lično intervenisao da predstavnici tih država omoguće da se istražni postupak nastavi. Obećali su mi da se nastavlja i dali mi do znanja da je blizu okončanje. Nadam se da je tako. Nastaviću da se zalažem za ovaj slučaj, jer je kazneni postupak adresiram lično na samog sebe ali bi ga trebale slijediti i lokalne vlasti", kazao je Zannier.

Tri godine nakon protesta 10. februara, kada su dvojica demonstranata ubijena i desetine ranjenih, pokret "Samoopredjeljenje" kritikuje misiju UN-a na Kosovu i rumunjske vlasti zbog prolongiranja slučaja Xheladini-Balaj.

Nesposobnost usvajanja odluke u vezi slučaja Xheladini-Balaj izazvala je kritike i u redovima domaćih i međunarodnih organizacija za ljudska prava.