Sporazum o slobodi kretanja, postignut u dijalogu Prištine i Beograda, počeće da se primjenjuje od sutra, a vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ne očekuje probleme i kaže da će se, što se tiče policije, prelasci granične linije sa ličnim kartama "odvijati normalno".

Dačić je objasnio da za osobe sa odgovarajućim dokumentom, odnosno ličnom kartom neće biti problema, kao ni u slučaju vozila sa oznakom KS, uz ulazno-izlazni dokument ograničenog trajanja.

Kada je riječ o vozilima sa tablicama oznake RKS, ona moraju izvaditi druge tablice koje potvrđuju statusnu neutralnost, odnosno da budu prihvatljive za Srbiju, kazao je ministar.

"Jedan od problema koje vidim u ovom trenutku odnose se na pitanje osiguranja za vozila, odnosno mogućnost naplate eventualne štete na vozilima koja bude načinjena. Osiguranje nije u nadliježnosti policije, ali mislim da bi trebalo ići na smanjenje cijene", rekao je Dačić.



Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi potvrdio je da će od sutra početi da se naplaćuje osiguranje za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo, ali i napomenuo da na sjeveru ta mjera "neće odmah zaživeti".

Rexhepi je rekao da će na taj način početi implementacija dogovora o slobodi kretanja koji su u Briselu postigle delegacije Prištine i Beograda.

On je dodao da ova mjera važi za sve prelaze izmešu Kosova i Srbije ali da "neće odmah zaživeti na sjeveru Kosova jer tamo još uvijek ne postoje uslovi za to".
 
Takođe je istakao da smatra da ovo rješenje nije dobro jer će vozači plaćati visoku cijenu osiguranja pošto je, kako je rekao, Srbija insistirala na takvoj vrsti rješenja.