Savjetnik predsjednice Kosova Ilir Deda izjavio je da Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija više ne odgovara prilikama na Kosovu i ocjenio da je najrealnija opcija za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije model nekadašnjih Istočne i Zapadne Njemačke.

"Taj model je najrealnija opcija normalizacije odnosa Kosova i Srbije i on će služiti izgradnji novih odnosa između dvije zemlje, a tada će doći do potpune stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu", rekao je Deda za novosadski Dnevnik.
 
Dodao je da je "žalosno" gledati Beograd kako se bavi prevaziđenim političkim ciljevima i ocjenio da takva politika šteti samoj Srbiji a najviše kosovskim Srbima.
 
Deda je kazao da je osnovni preduslov za normalizaciju odnosa rješavanje problema na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, dvije trećine kosovskih Srba prihvataju autonomiju koju im garantuje kosovski ustav pa to treba da učine i Srbi sjeverno od Ibra. Naveo je da Ustav Kosova predviđa i specijalne veze Srba sa Srbijom.

Deda je rekao da niko ne uslovljava evropske integracije Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova i dodao da je Kosovu u interesu da Srbija napreduje ka EU jer to podrazumijeva i evropsko ponašanje i odgovornost.