KFOR je zabrinut razvojem događaja i nasiljem na sjeveru Kosova od jula ove godine i preduzima sve potrebne mjere kako bi se spriječilo da situacija dalje ne eskalira, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, pomoćnica generalnog sekretara NATO-a zadužena za javnu diplomatiju.

"Barikade i druge prepreke slobodi kretanja su neprihvatljive i neće se tolerisati, a mora se sprovoditi bezuslovna sloboda kretanja", rekla je Grabar Kitarović u razgovoru za “Vjesnik”.

Ona je izjavila da KFOR na osnovu rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine obezbjeđuje mir i bezbjednost na Kosovu, kao i slobodu kretanja.

"Naš status je neutralan pa se ni na koji način ne mješamo, iako podržavamo sve strane u postizanju političkog rješenja u pregovorima između Prištine i Beograda pod predvođenjem EU. Ne tolerišemo niti ćemo tolerisati ikakvo nasilje", rekla je Grabar Kitarović.

Izrazivši zabrinutost porastom nasilja, ona je rekla da "KFOR djeluje pažljivo, ali odlučno i nepristrasno".

"Neprihvatljivo je jednostrano djelovanje koje bi pogoršalo stanje i dovelo do porasta nasilja, uključujući i protiv pripadnika EULEX-a i KFOR-a. U svom djelovanju, KFOR vodi maksimalnu brigu o zaštiti civila, ali će jednako tako nedvosmisleno i odlučno štititi i svoje pripadnike", istakla je predstavnica NATO, bivša šefica hrvatske diplomatije.

Na pitanje o najnovijem ruskom angažmanu i slanju humanitarnog konvoja za Srbe na Kosovu, ona je rekla da kad se o konvoju radi, "NATO nema nikakvih informacija o nestašicama hrane, pa ni o potrebama za humanitarnom pomoći bilo kom dijelu Kosova tokom ove zime".

"Računamo na podršku cjelokupne međunarodne zajednice svim međunarodnim akterima na terenu u njihovim naporima za normalizovanjem stanja na sjeveru Kosova. Dio mandata KFOR-a je obezbjeđenje slobode kretanja na nepristran način", rekla je ona.