Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri ocjenila je da će pet država članica EU, koje do sada nisu priznale Kosovo, to u budučnosti učiniti.

"Sigurna sam da će pet država EU koje nisu priznale našu nezavisnost to u budučnosti učiniti i shvatiti i priznati nezavisnost Kosova i novu realnost na Balkanu - da postoji sedam država koje su proizašle iz bivše Jugoslavije", kazala je Tahiri za turski dnevnik "Zaman".

"Odlukama na poslednjem samitu EU, koje približavaju Kosovo Evropskoj uniji, pet država koje nisu priznale Kosovo su glasale u njenu korist. To su prvi znaci da se oni kreću ka priznanju", kazala je ona.

Upitana hoće li Kosovo nastaviti dijalog ako Srbija ne bude ostvarila sporazume koji su do sada postignuti, Tahiri je kazala da je Kosovo opredjeljeno za dijalog i regionalnu saradnju.

"Mi vjerujemo da je budučnost regiona dijalog i saradnja. Međutim ono što želimo da vidimo je da EU, kao garant dijaloga učini napredak (u ostvarivanju sporazuma) koristeći diplomatiju i odlaganje kandidature (za članstvo u EU)", dodala je Tahiri.

Ona je kazala da za evropske integracije kako Kosova tako i Srbije treba vremena.