Srbi sa Kosova masovno su počeli da uzimaju registarske tablice sa oznakom Republika Kosovo (RKS), koje su do sada odbijali da koriste.

Kako “Blic” saznaje u međunarodnim izvorima u Prištini 4.686 Srba zatražilo je RKS tablice, što je zabilježeno povećanje zahtjeva tokom novembra za 400 odsto u odnosu na period pre postizanja sporazuma Beograda i Prištine.

Međutim, ni sa tablicama RKS Srbi neće izbeći plaćanje osiguranja kada ulaze u Srbiju, jedino što će ih koštati manje. Umesto pune cijene od sto eura, plaćaće po danu oko 400 dinara.

"Odbijali smo da uzimamo tablice Kosova, ali sada smo dovedeni u takvu situaciju da se to mora. Mi možemo i dalje da koristimo, na primjer, table Kosovska Mitrovica, onda ne bismo plaćali kad ulazimo u Srbiju, ali bi nas sačekalo da platimo Prištini kada se vraćamo kući. Radije ću, ipak, platiti Beogradu", kaže za “Blic” Srbin koji je podneo zahtjev za RSK tablice.

Prema sadašnjim planovima, od ponedjeljka 26. decembra trebalo bi da počne primjena dijela sporazuma o slobodi kretanja, a to znači i da se naplaćuje osiguranje kada se s jedne teritorije ulazi na drugu. Policajci na administrativnoj liniji dobili su obavještenje da će naplata početi na Merdaru i Končulju, a primena sporazuma na Jarinju za sada se odlaže. Kako sada stvari stoje, osiguranje za ulazak na Kosovo po cjenovniku Prištine iznosi 50 eura. Kako Kosovo nije u međunarodnoj zajednici osiguranja, nema zeleni karton, cijena za ulazak u Srbiju, a što se određuje u Beogradu, je oko sto eura.

Srbi koji imaju ili su uzeli RSK tablice dobijaće na ulazu u Srbiju probne tablice od MUP Srbije, a s njima je i osiguranje jeftinije. Primjera radi, za tri dana probne tablice i osiguranje iznose 24 eura. Oni koji se iz Srbije upute na Kosovo sa srpskim tablicama nikako neće moći da izbjegnu plaćanje od 50 eura.