Januar zna biti hladan. Ali ljudi iz Pokreta "Samoopredjeljenje" Albina Kurtija se spremaju da sredinom mjeseca se suoče sa tim i da bdiju dan i noć napolju kako bi odbranili odluku Skupštine koju su sami predložili, a to je implementacija koja podrazumijeva blokiranje ulaza šlepera robe iz Srbije na Kosovo.

Kurti je u intervjuu za "Koha ditore" rekao će subjekat koji on predvodi preduzeti sve mjere kako bi odbranili odluku SKupštine o trgovinskom, političkom i ekonomskom reciprocitetu prema sjevernom susjedu. Rekao je da će blokirati granične prelaze Dheu i Bardhe i Merdare i dao je objašnjenje zašto neće blokirati Brnjak. Ovo je izjavio jer ne računa na milost premijera Hashima Thaçija tokom blokade graničnog prijelaza, nakon što je izrazio uvjerenje da "njegovo milosrđe (Thaçija) rezervirano je za strukture Srbije na Kosovu."
 
Što se tiče tehničkog dijaloga između Kosova i Srbija, u prvom dijelu intervjuua vođa "Samoopredjeljenja", je rekao da dosadašnji zaključci su štetni za Kosovo. U slučaju da on preuzme vlast, dao je obećanje da ih neće sprovoditi. Čak sa njim na vlasti, granicu sa Srbijom će u potpunosti zatvoriti.