Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić smatra da, suprotno opštem uvjerenju,  velika većina građana u Srbiji zapravo nije iskreno opredeljena ni za Evropu, ali ni za Kosovo kao dio Srbije.

Samardžić ocjenjuje da Srbija mora da se suoči s činjenicom da je Kosovo nezavisno, ali i da nema većinske političke volje da Kosovo ponovo bude dio Srbije. Suverenitet nad Kosovom, naime, podrazumijeva "da imate gotovo trećinu albanskih poslanika u parlamentu, da imate  Albanca za ministra spoljnih poslova, a to ne želi gotovo niko, ni u Srbiji, niti na Kosovu", rekao je Samardžić.
 
Kad je riječ o opredjeljenosti za evropske integracije, Samardžić ukazuje na fenomen nespremnosti većine građana u Srbiji za evropeizaciju i modernizaciju zemlje, i u tom smislu za njega je otpor Briselu sasvim razumljiv.
 
Po njegovom mišljenju, uspostavljanje neposrednog monitoringa evropskih institucija i odricanje od suvereniteta posebno ne odgovara begradskim elitama, a ugledanje i oslanjanje dijela političkih aktera na Rusiju za njega je pogrešno, jer "Rusija o kojoj maštaju mentalno stabilni pojedinci postoji svuda na svijetu osim u Rusiji".