Kosovari plaćaju i do 5.000 eura za dobijanje biometrijskog pasoša Srbije da bi bez vize putovali u zemlje Europske unije (EU), prenosi "Koha ditore".

Prema pisanju ovog lista, žitelji sa Kosova osim što plaćaju velike svote novca za pasoš, prinuđeni su da odjave boravište sa Kosova i da potraže adresu u Srbiji.

Agim Rama, 22-godišnjak, rodjen u Prištini, jedan je onih koji čeka da dobije biometrijski pasoš Srbije.

Pravo na dobijanje pasoša, Agim je stekao time što je odjavljen iz njegovog mjesta rođenja i postao gradjanin Opštine Bujanovac, odakle mu je i verenica.

Ovu proceduru, Agim je počeo još marta 2009, jer po njegovom mišljenju, lakše mu je na taj način da ide u zemlje EU.

"U početku sam podnio zahtjev za iseljenje sa Kosova u Gračanici kako bi postao građanin Srbije", rekao je Agim koji živi i radi u svom rodnom gradu na Kosovu.

„Koha ditore“ podseća da je Srbija počela sa izdavanjem biometrijskih pasoša za svoje državljane, što je bio jedan od uslova za liberalizaciju viza u Europskoj uniji od strane zemalja koje nisu članice.

Sa ovim pasošima, građani Srbije mogu da putuju bez viza u zemlje EU, za razliku od stanovnika Kosova koji niti imaju biometrijske pasoše, niti su blizu ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima.

Govoreći za "Kohu ditore", Agim Rama je detaljno govorio o proceduri dobijanja biometrijskog pasoša Srbije.

"Osim dobijanja zahtjeva za iseljenje u Gračanici, podnio sam zahtjev za dobijanje državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih Srbije. Kada sam dobio te papire, otišao sam u Bujanovac i počeo proceduru kako bi postao stanovnik te opštine, na svu sreću to pravo sam i dobio pošto mi je i verenica iz tog kraja", izjavio je Agim.

Rama je rekao da osim redovnog plaćanja, nije imao dodatne izdatke kako bi dobio biometrijski pasoš Srbije.

Kada je on podnosio zahtjev za pasoš, procedure su bile lakše.

"Kada sam ja podnosio zahtev za pasoš, procedure su bile lakše i jeftinije, platio sam 35 eura za pasoš i oko 20 eura za izvode. Ali sada znam da je Kosovarima (Albancima) mnogo teže da dobiju srpski pasoš, uprkos tome što veoma skupo plaćaju za to", rekao je Agim.

Bujanovac nije jedina opština u kojoj Kosovari podnose zahtjev za dobijanje biometrijskog pasoša Srbije.

U Preševskoj opštini se za dobijanje srpskog biometrijskog pasoša zahtjeva iseljavanje sa Kosova i prijavljivanje u tom dijelu Srbije.

Jedan od posrednika u ovim poslovima a koji živi u Preševu, kaže da se Albanci konstantno interesuju kako bi postali stanvnici preševske opštine, samo da bi dobili pasoš Srbije.

"Biometrijski pasoš Srbije ne može dobiti nijedan Kosovar ukoliko se ne odjavi sa Kosova. Ja sam pomogao nekolicini Kosovara da postanu građani Preševa, ali oni su morali prethodno imati odjavu iz njihove opštine, državljanstvo i izvod Srbije kako bi postali građani Preševa", rekao je posrednik, čije ime je poznato redakciji "Koha Ditore".

Po njegovim riječima, ova procedura ne traje više od mjesec dana.

"Svu ovu dokumentaciju treba predati u policijsku stanicu i čekati na odgovor dvije nedjelje. Međutim, novi stanovnici moraju da budu smješteni u neku kuću koja se smatra kao njegovo prebivalište. Nakon toga, policija s vremena na vrijeme posjećuje tu osobu kako bi se uvjerila da on zaista živi tu gdje je prijavljen i nakon toga treba da prođu još neke tri nedjelje do donošenja konačne odluke kako bi iseljenik postao građanin ", naveo je posrednik iz Preševa.