Premijer Kosova Hashim Thaçi  izjavio je da ga ne iznenađuje ocjena Evropske komisije da, kako je rekao, "Vlada Srbije stvara paralelne organe na Kosovu".

U istom izveštaju se navodi i da Vlada Kosova ne kontroliše cijelu teritoriju. Thaçi je rekao da je zadovoljan izveštajem koji će biti objavljen u srijedu, u kojem se, kako tvrdi, pominje i "uznemirenje Vlade Kosova zbog negativnih pojava koje podgrjeva Beograd".

"Ovu uznemirenost predstavili smo i u Washingtonu i u Briselu. Drago mi je da se u Izveštaju o progresu Vlade Kosova ističe uznemirenost koju sam prezentovao pred međunarodnim predstavnicima što potvrđuje destruktivnu ulogu Beograda", rekao je Thaçi.

Evropska komisija treba da u srijdu, 14. oktobra objavi godišnji izveštaj o napretku evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Thaçi je u Prizrenu kazao da se vodi "beskompromisna borba protiv šverca i u tom (sjevernom) delu Kosova" i da će kosovske vlasti i dalje raditi sa predstavnicima međunarodnih organizacija, "pogotovo sada kada je na sjeveru otvorena kancelarija EU".

Premijer Kosova je obećao da će "negativne pojave na sjeveru biti eliminisane".

"Prvi put u istoriji Kosova u Izveštaju o progresu i studiji o izvodljivosti podržava se jasna evropska perspektiva Republiike Kosova. To je postignuto kao rezultat dobrog vladanja Vlade Kosova i efikasnog sprovođenja zakona i beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Thaçi.

Kosovski premijer je u nedjelju obavestio prizrenske zvaničnike o odluci Vlade da se u gradu na Bistrici otvori drugi državni univerzitet koji će početi da radi 1. oktobra sledeće godine. Planira se da 5.000 brucoša bude upisano na pedagoškom, pravnom, ekonomskom i fakultetu umetnosti, a da kasnije budu otvoreni još neki odseci.

Na ovaj univerzitet upisivaće se i studenti iz severne Albanije i Makedonije.

"Donjeli smo odluku da Kosovo posle 40 godina samo sa jednim univerzitetom sada dobije i drugi univerzitet u Prizrenu", kazao je Thaçi.

Na 13 fakulteta Univerziteta u Prištini nastavu pohađa oko 20.000 redovnih i vanrednih studenata. Više hiljada studira i na nekom od privatnih univerziteta i koledža otvorenih u posljednjih desetak godina.