Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo na sastanku u Beču razmatra mandat šefa međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Petera Feitha.

Politički direktori ministarstava spoljnih poslova 25 zemalja članica grupe u Beču, u zgradi Ministarstva inostranih poslova Austrije, razgovaraju iza zatvorenih vrata o produženju mandata šefa međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Petra Feitha.

Očekuje se da bi odgovornosti Feitha, koje su bile povećane u oblastima iz Ahtisarijevog plana mogle biti smanjene, u cilju postepenog smanjenja nadležnosti predviđenih ovim dokumentom i predaje nadležnosti prištinskim vlastima.

Međunarodna upravljačka grupa imenovala je holandskog diplomatu 28. februara 2008. godine za međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu.

On je vrhovni autoritet za nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija i ima izvršnu vlast da interveniše i otkloni poteze koji su u suprotnosti sa ovim planom.

U Ahtisarijevom planu piše da će u roku od dvije godine nakon stupanja na snagu Međunarodna upravljačka grupa razmotriti ovlašćenja šefa MCK sa ciljem da postepeno smanji obim njegovih nadležnosti i učestalost intervencija.