Glavni odbor pokreta Samoopredjeljenje odlučio je danas da će, ukoliko Vlada Kosova do 1. januara ne bude primjenila Odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom, blokirati granične prelaze Merdare i Bela zemlja na granici sa Srbijom.

To je medijima prenio predsjednik Glavnog odbora Samoopredjeljenja Ismailj Kurteshi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom stranke Albinom Kurtijem.

Kurteshi je istakao da premijer Kosova Hashim Thaçi ne pokazuje spremnost da relizuje odluku Skupštine koja je usvojena 7. decembra, pošto je, kako je rekao, smatra samo preporukom a ne obavezujućim aktom.

"Premijer praktično vrši državni udar. Kosovo je parlamentarna republika, Skupština Kosova je najviša politička institucija Republike Kosova. Ne treba da dozvolimo Vladi da nipodaštava odluke Skupštine. Ne treba da dozvolimo političko, ekonomsko i trgovinsko jačanje Srbije na Kosovu", rekao je Kurteshi.
 
Za prijedlog Samoopredjeljenja na sjednici od 7. decembra glasala su 42 poslanika, 33 je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

U tri tačke odluke koju je usvojila Skupština, predviđa se da Vlada preduzme mjere punog politčkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji.

U drugoj tački zaključaka se ističe da Ministarstvo trgovine i industrije zajedno sa domaćim proizvođačima treba da podstiče i da rukovodi procesom pronalaženja zamjene za proizvode koji se uvoze iz Srbije.

Vlada treba da jača sve državne mehanizme da obezbjedi striktno poštovanje reciprociteta prema Srbiji, navodi se u trećem zaključku koji je na predlog Samoopredjeljenja usvojila Skupština.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je u četvrtak poslije sjednice Vlade Kosova rekao da Vlada sprovodi svaku riječ, tačku i zapetu ove odluke Skupštine Kosova.