Položaj žena na Kosovu se posljednjih godina popravio, ali ih je još uvijek malo na mjestima na kojima se donose važne odluke. Iako žene imaju ista zakonska prava, kao i muškarci, to nije uvijek baš tako i u praksi.

Da žene u kosovskom društvu više nisu inferiorne kao nekada smatra Mimoza Kusari-Lila, potpredsjednica opozicione partije Alijansa Novo Kosovo. Ipak, ona naglašava da nema dovoljno žena na visokim pozicijama:

„Iako postoje kvote o njenom političkom učešću u Skupštini Kosova i opštinskim skupštinama, žena još uvek nije u dovoljnoj mjeri prisutna u odnosu na 50 procenata koje ona čini u ukupnom broju stanovništva Kosova. Žene nisu dovoljno prisutne na mjestima na kojima se donose odluke, bilo sa političkog, bilo sa ekonomskog, socijalnog ili kulturnog aspekta“, kaže Kusari-Lila.

Ona ističe da i pored toga što kosovski zakoni obezbjeđuju ravnopravnost polova i eliminišu diskriminaciju, u praksi nije uvijek tako.

Direktorka za urbanizam u opštini Gračanica Nada Brkljač kaže da je položaj žena na Kosovu posljednjih godina poboljšan, ali da bi mogao biti i znatno bolji:

„Žena bi mogla biti bolje tretirana, i mogla bi da pruži veći doprinos u odnosu na stanje koje je sada. Mada, u odnosu na ranije, žena je sada u dosta boljem položaju, makar što se tiče tog zakonskog osnova. Svi se trude da ispune taj zakonski osnov“.

Prema Ustavu Kosova žene čine obaveznih 30 % poslanika Skupštine Kosova, ali ih je malo na visokim položajima. U kosovskoj Vladi samo dva ministarstva vode žene, a na nedavno održanim lokalnim izborima nijedna žena nije izabrana za predsjednicu opštine.

Nada Brkljač je izgubila trku za poziciju gradonačelnice Opštine Gračanica, dok se za istu funkciju u opštini Đakovica Mimoza Kusari-Lila još uvijek bori, ali na sudu.

Nada Brkljač kaže da žene moraju biti svjesnije svojih kvaliteta:

„I od same žene dosta zavisi da li će biti bolje tretirana u društvu ili ne, a vremenom će i ta naša muška populacija da shvati da smo mi vrijedne, ne samo da budemo majke i domaćice, nego da sve ono što radimo, radimo vrlo kvalitetno, dobro i studiozno. I oni će shvatiti da treba da nam daju malo više šansi i prostora u ovom društvu“.

Mimoza Kusari-Lila, pak, ističe da je za kosovsku ženu od velike važnosti i podrška porodice:

„Ja slobodno mogu reći da je za moj uspeh zaslužna i moja porodica u kojoj smo brat i ja bili ravnopravno tretirani, ali na Kosovu puno žena i djevojaka nije te sreće. Djevojke bi trebalo da imaju podršku, prije svega, svojih majki i ostalih u porodici, kako bi znale da neće imati prepreka i da biti žena nije mana“, zaključuje Mimoza Kusari-Lila.