Rusko ministarstvo za izvanredne situacije, koje je zapravo ‘poluvojno’, trebalo bi uz aerodrom početi graditi koordinacijsko-logistički centar.

U nekim zemljama Balkana (prije svega Kosovu, Bugarskoj i Makedoniji), pišu ruski mediji, šuška se kako bi Rusija, navodno, mogla izgraditi vojnu bazu u Srbiji uz kosovsku granicu.

To bi, prema toj spekulaciji, trebao biti odgovor Rusije na širenje NATO-a na istok. O mogućoj instalaciji ruske vojske u Srbiji počelo se nagađati, odmah nakon prošlogodišnje jesenje posjete predsjednika Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Rusko-srpski centar

Izvor iz ruskog ministarstva obrane odbacuju te priče, mada potvrđuju da se tada razgovaralo o zajedničkom rusko-srpskom koordinacijsko-logističkom centru kod Niša.

Izgradnja bi trebala početi uskoro uz niški aerodrom, čiji se civilni dio u suradnji s Rusima proširuje. - Vjerojatno je došlo do nesporazuma te je taj centar, koji nema vojnu namjenu, pobrkan s vojnom bazom.

Izgradnja “centra” je u nadležnosti ruskog ministarstva za izvanredne situacije, a ne ministarstva obrane - kazao je neimenovani ruski dužnosnik tamošnjim agencijama.

Inače, kroz Niš prolazi i trasa plinovoda Južni tok, a i europski transportni Koridor X.

Doduše, balkanski susjedi Srbije, pišu Rusi, napominju kako je spomenuto ministarstvo zapravo “poluvojno”. Britanski Economist, pak navodi riječi predstavnika NATO saveza koji kaže kako se zna “o ruskoj nazočnosti u Nišu, ali to u NATO-u ne izaziva zabrinutost”.

NATO nije zabrinut

Gotovo istodobno SAD i najjače članice EU pozvale su Srbiju da smiri svoju retoriku oko Kosova ako doista želi ući u EU. Novosadski Dnevnik prenosi riječi diplomata da su vjerovali kad im je rečeno da su žestoki nastupi ministra Vuka Jeremića o Kosovu u funkciji zaštite predsjednika Srbije Borisa Tadića od nacionalista. Međutim, Kosovo je i dalje glavna politička tema za Srbiju.

“Zato su pojedine članice EU odlučile staviti do znanja Beogradu da više neće tolerirati da bilo tko iz Srbije ide po svijetu i optužuje članice EU i SAD zato što su priznale Kosovo. Ne može nitko optuživati SAD i EU da krše međunarodno pravo i istodobno težiti dobrim odnosima s nama”, rekli su zapadni diplomati Dnevniku.

Medved: NATO je najveća prijetnja

MOSKVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odobrio je u petak vojnu doktrinu po kojoj je širenje NATO-a prijetnja nacionalnoj sigurnosti i koja potvrđuje da je upotreba nuklearnog oružja opravdana u slučaju ugroženosti opstanka Rusije. No, doktrina ipak ističe da je vjerojatnost nuklearnog sukoba mala. Dok ruskim konvencionalnim snagama nedostaje moderna oprema i prolazi kroz bolne reforme s ciljem profesionalizacije, Moskva se oslanja na nuklearni arsenal, stoji u dokumentu koji je objavljen na internetskim stranicama Kremlja. Ipak, nove smjernice ne uključuju ideju šefa Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa o uporabi nuklearnog oružja u regionalnim sukobima.

Reuters