Džamijska munara, koja služe da mujezini zovu ezan sada su pretvorena u objekte biznisa i upotrebljavaju se za materijalnu dobit. Njihova idelana visina u odnosu na objekte u okolini omogućila im je da se oni upotrebljavaju za postavljanje antena telefonije, piše današnja "Koha Ditore".

Kompanije mobilne telefonije koje operiraju na Kosovu su postavile antene za mobilne telefone na munara nekoliko džamija, što je jedan nesvakidašnji primjer sklapanja ugovora sa predstavnicima lokalne Islamske zajednice.

Ovo za dužnosnike Islamske zajednice Kosova nije nelegitimno. Ahmet Sadriu, iz Islamske zajednice Kosova je rekao da postavljene antene na munara džamija su sporaumi sa lokalnim savjetom Islamske zajednice Kosova.

"Antene ne smetaju iako su postavljene na munari", rekao je Sadriu.

Za antene postavljene na munari zvaničnici operatora mobilne telefonije su rekli da imaju dozvolu.

"Za antene postavljene na ovoj lokaciji mobilna telefonija IPKO posjeduje dozvolu od centra Islamaske zajednice i svaka instalacija na ovim tačkama je urađena u saglasnosti sa ovom institucijom", rekao je Alban Kastrati iz kompanije IPKO.

Prema terndovima plaćanja za postavljanje antena mjesečna kirija se kreće od 300 do 500 eura. Stanovnici u okolini ovih džamija su bili iznenađeni kada su vidjeli antene na munara džamija u naselju "Dodona" u Prištini.

"Nismo nigdje vidjeli da se munara koriste za postavljanje antena ili neke druge stvari od kojih se može zaraditi", rekao je Arben Krasniqi.

Džamije putem kirija imaju zaradu i od agregata u slučaju kada nema struje, a što je takođe dio infrastrukture osigurane od strane telefonskog operatora.