Na debati organizovanoj od strane Foruma građanske inicijative razgovaralo se o reformi kosovske policije. U tom kontekstu, podržavajući policiju, zatraženo je da se shodno broju stanovnika i krivičnih dijela, poveća broj čuvara reda u prizrenskom regionu. Syl Hoxha, glavni tužilac okružnog suda podrzao je ovu inicijativu.

"Prizren treba da poveća broj policajaca shodno broju stanovnika, ja bih rekao i shodno broju krivičnih dijela evidentiranih od strane policije. Na osnovu zvanične informacije za 11 mjeseci ove godine Priština ima samo 90 krivičnih slučajeva više od Prizrena. Zato je između ostalog neophodno povećati ovdje broj policajaca. Sa druge strane, to je mišljenje i ostalih tužioca, treba formirati sudsku policiju kako bi profesionalci pomagali tužiocima tokom istražnih radnji", kazao je Hoxha, inače bivši zamjenik ministar za pravosuđe.
 
Hazir Berisha, portparol regionalne policije u Prizrenu, prihvatio je mnoge sugestije i prijedloge, ali, kako je istakao, to zavisi od najvećih policijskih instanci.
 
"Mi smo počeli sa sprovođenjem reformi i to prilično poodavno a trenutno smo u fazi ocijenjivanja svakog policajca posebno. Za one koji ne dobiju zadovoljavajuće ocjene - predložiće se savjeti i sugestije i može doći da neko zamjeni svoje mjesto i poziciju čak i izgubi svoj posao". 
 
Nazmi Haliti, zamjenik direktora Foruma građanske inicijative izjavio je novinarima nakon debate da su ih predstavnici kosovske policije obavjestili o sprovođenju nove metodologije rada gdje su supervizori podjeljeni po sektorima i dobijaju informacije od različitih društvenih grupa.
 
"Formiraju dosije informacija u cilju spoznaje zabrinutosti građana kako bi mogli da odrede policijske prioritete u određenom sektoru. Podjela sektora će biti na istočni, zapadni, centralni, podjela seoskih sredina i naselja. Svaki policijski supervizor odgovaraće i radiće samo u svom sektoru a ne kao do sada da mijenja sektore svakodnevno i prema potrebama".