Politički predstavnici Albanaca na Kosovu zatražili su od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Beograd kako bi se sprovela strategija za integraciju sjevera Kosova, prenosi danas prištinski dnevnik Zëri.

Poslanik Alijanse za Budućnost Kosova i ujedno stručnjak za pitanja bezbjednosti Naim Maloku je rekao da međunarodni faktori treba da traže od Beograda da prekine negativni uticaj na kosovske Srbe koje koristi, kako je naveo, "kao instrument za destabilizaciju Kosova".

Predsjednik Komisije za bezbjednost u Skupštini Kosova Rustem Mustafa ocijenio je da Srbi u sjevernom dijelu Kosova nisu dovoljno informisani o najavljenoj strategiji i da je to razlog nihovog protivljenja svakoj inicijativi Prištine i međunarodnih faktora.

Vlada Kosova i Međunarodna civilna kancelarija najavljuju ponovno održavanje izbora u sjevernim opštinama, dok su šef ICO-a Peter Feith i Ministarstvo lokalne vlasti Kosova u petak objavili da su imenovali pripremnu ekipu za formiranje nove opštine Sjeverne Mitrovice.