Evropska komisija je sa Vladom Rusije sklopila dogovor o načinu da se obezbjedi prolazak konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći čije je krajnje odredište Kosovo, koji sada već tri dana je zaustavljen na granici Kosova, na Jarinju.

Kako je istakla portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič, EU je u kontaktu sa svim stranama kojih se to tiče, sa ciljem da se taj dogovor sprovede.

Maja Kocijančič, zamjenica portparola visoke predstavnice EU Catherine Ashton, izrazila je nadu "da će svi sarađivati kako bi do sprovođenja dogovora došlo brzo".

Konvoj sa 300 tona ruske humanitarne pomoći namenjene kosovskim Srbima stoji na graničnom prelazu Jarinje. Carinski punkt EULEX-a na Jarinju prešla su samo dva od 27 kamiona.

Jedan šleper se nalazi na samoj graničnoj liniji gdje su ga pripadnici EULEX-a zaustavili i ne dozvoljavaju mu ulazak na Kosovo.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da "intenzivno radi na prolazu" konvoja, i optužilo EULEX da stvara prepreke za njegov prolazak.

Portparolka EU misije na Kosovu Irina Gudeljević rekla je juče da konvoj ima dvije mogućnosti da uđe na Kosovo - da prihvati pratnju EULEX-a, što podrazumijeva uklanjanje barikada, ili da za ulazak koristi prelaz Merdare.

Prema njenim riječima, ruska ambasada u Beogradu je prvobitno zahtjevala policijsku pratnju EULEX-a, ali se kasnije ispostavilo da je ne želi.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je odbio oba EULEX-ova uslova i objasnio da im nikakva pratnja ne treba i da na prelaz Merdare neće, jer su tamo službenici vlasti na Kosovu koje ne priznaju ni Rusija ni Srbija.