Jedan od lidera kosovskih Srba iz Zvečana Ljubomir Radović izjavio je za agenciju Beta da su Srbi sa sjevera Kosova ponudili predstavnicima Kfor-a i drugih međunarodnih misija prijedlog pod naslovom "Mirovna inicijativa - polugodišnji tajmaut za mirno rješavanje krize na sjeveru Kosova" u cilju razrješenja situacije na sjeveru Kosova.

"Osnovni elementi prijedloga su da nema nasilnih akcija prema sjeveru Kosova od strane Kfora i drugih subjekata, slobodni prelazi, odnosno slobodan protok ljudi i robe, nema funkcionisanja prištinskih institucija i njihovih službenih lica, nema barikada na putevima, građani se vraćaju domovima i redovnim poslovima, a saobraćaj se odvija bez posebnih prepreka i problema", precizirao je on.

Radović je istakao da će u četvrtak predstavnicima međunarodnih misija dostaviti verziju prevedenu na engleski jezik, kao i da će prijedlog biti prosleđen nadređenima.

"Nastavlja se otvoren politički proces i traže se trajna politička rješenja", istakao je on, dodajući da strane žele rješenja koja će obezbjediti trajni mir.

RSE