Evropska unija nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, kaže za Radio Slobodna Evropa izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, odgovarajući na tvrdnje srpskih zvaničnika da im je takav uslov postavljen.

“Evropski parlament ne raspolaže ni sa kakvom informacijom da bi Evropska komisija od Srbije tražila priznanje Kosova. Iza te izjave stojim Ni jedna druga zemlja, članica EU, ne može jednostrano nešto tako tražiti od Srbije”, kategoričan je Kacin.

On smatra da je izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a nakon nje i predsjednika Srbije Borisa Tadića, izrečena za unutrašnjopolitičke potrebe u predizbornoj kampanji.

“Ova izjava predsjednika Tadića me zaista neprijatno iznenadila i moram reći da je ne želim razumjeti. Možda je bio u neraspoloženju pa mu se desilo nešto u što ni sam ne vjeruje. EU je dala Srbiji mogućnost da se u roku od dva mjeseca dokaže i ojača svoj kredibilitet kojeg je izgubila kada je svojom odlukom napustila dijalog sa Kosovom. Ovu izjavu razumijem u kontekstu predizbornih potreba, ali za mene koji sam, ako smijem tako reći, zadužen za užu Srbiju, ova izjava vuče Srbiju od realnosti u mitologiju. Kosovo ne može dobiti status kandidata u skorije vrijeme ali Srbija to može i mislim da Srbija to i zaslužuje. Jedino što se traži od Srbije jeste da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga ideja i kapitala što je osnovni princip EU. Barikade i blokade ne mogu biti odgovor za izazove koji stoje pred Srbijom do marta kada će savjet ponovo razmatrati dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji”, rekao je Kacin za RSE.

Podsjetimo, Boris Tadić izjavio je da je zahtjev da Srbija prizna nezavisnost Kosova iznijet u posljednjim trenucima pregovora o statusu kandidata za članstvo u EU, ali da ga Srbija nije prihvatila.

Dodao je da “srpska strana nije prihtavila taj prijedlog niti će ga ikada prihvatiti”, a da sada predstoji politička borba u kojoj će Srbija, uvjeren je Tadić, “uspjeti da ubijedi svoje evropske partnere da je priznanje nezavisnosti nemoguće.”

"Svi smo mi, i naša diplomatija i svi koji se bave evrointegracijama, potrošili svu energiju da odbranimo naš integritet i da dobijemo status kandidata", rekao je Tadić medijima i dodao da “aktuelna vlast trpi strašne kritike da je izdajnička” ali da se sada videlo da to nije tačno.