Međunarodni predstavnik na Kosovu Piter Feith kaže da će članice EU vjerovatno tražiti da Srbija prije odluke o kandidata ukine paralelne strukture na sjeveru Kosova.

On je, u razgovoru sa novinarima iz redakcija iz Srbije, kazao da je to njegova pretpostavka iako nije predstavniK EU.

„Evropske zemlje će insistirati da paralalno prisustvo policije i bezbjednosnih i administrativnih struktura bude ukinuto i da to treba uraditi prije odluke o kandidaturi“, objasnio je Feith.

Na pitanje novinara Tanjuga da li je moguće da EU promeni svoje uslove i u njih uvrsti ukidanje paralelnih struktura, Feith je rekao da se ta riječ ne pominje u zaključcima Savjeta EU, i podsjetio da postoje tri uslova – regionalno predstavljanje Kosova, omogućavanje slobode kretanja KFOR-u i EULEX-a, kao i implementacija dogovora iz dijaloga.

Kako je naveo, paralelne strukture se ne pominju u tim zahtjevima, ali je nakon insistiranja novinara istakao da, iako nije dio struktura EU, može da kaže da će evropske zemlje insistirati da one budu ukinute.

Feith je dodao da rješenje za pitanje sjevera Kosova treba tražiti u uspostavljanju kontakta između vlade Kosova i srpske zajednice na sjeveru i da će u tom smislu vlada Kosova već u narednom periodu preduzeti prve korake imenovanjem koordinatora koji će biti odgovoran za komunikaciju i koordinaciju u Prištini i zadužen da unaprijedi taj proces.

On je objasnio da bi to mogao biti neki Albanac u kojeg srpska zajednica ima povjerenje.

Prema Feithovim riječima, pitanje sjevera je kompleksno zbog organizovanog kriminala i korupcije koji su se ukorenili u srpskoj zajednici u posljednjih deset godina i da je to još jedan razlog za opiranje promjeni.

„Rješenje za sjever mora da se zasniva na tri principa – bez nasilja, bez podjele i bez zamrznutog konflikta, jer EU neće prihvatiti zamrznuti konflikt u srcu Evrope“, rekao je on i dodao da upravo zato mora biti uspostavljen kontakt između Prištine i sjevera Kosova.

To je proces koji se može odvijati paralelno sa dijalogom Beograda i Prištine, ali ta dva procesa mogu da se dopunjuju, što neće biti lako jer moramo da nađemo sagovornike na obje strane i u Beogradu i u Prištini, rekao je on.

Feith je napomenuo da se ne slaže sa predlogom šefa švedske diplomatije Carla Billta o pokretanju paralenog dijaloga između Kosova i EU na temu sjevera, jer, kako je kazao, ne zna o čemu bi se razgovaralo i da li to znači da Srbi treba da ostanu van tog dijaloga.

Na pitanje Tanjuga o mogućnosti da se razgovara o široj autonomiji za sjever i eventualnom Ahtrisaari plus planu on je rekao: “Treba da budemo fleksibilni i da sjeveru ponudimo model koji će im biti prihvatljiv i ići na ruku. Većina toga može da se nađe u Ahtisaarijevom planu, ali znam da je to ime osjetljivo u Srbiji“.