Nesprovođenje rezolucije Skupštine od strane Vlade Kosova o uspostavljanju političkih, ekonomskih i trgovinskih recipročnih mjera sa Srbijom je natjeralo vođe Pokreta "Samoopredjeljenje" da razmisle o "starom zanatu" - protestima, prenosi list "Zëri".

Čelnici ovog pokreta su ubeđeni da njihova snaga u Skupštini Kosova je nedovoljna da prisili Vladu za provedbu odluke donešene prije nekoliko dana, dakle, proteste vide kao nužan korak.

Oni vjeruju da su protesti potrebni, ne samo kako bi uvjerili Vladu da nametne punu mjeru reciprociteta sa Srbijom, ali i da se zaustavi kršenje Ustava, koji prema njima, radi Vlada ne spovodeći odluke Skupštine.

"Moramo da uključimo bazu, ljude koji će kazati narodu da mi poslanici nemamo snagu da donesemo odluku. Ukoliko je i donesemo a Vlada je ne sprovede onda moramo da preduzmeme oštrije mjere protiv Vlade, kao što su protesti. Ja sam za (organiziranje protesta) da pokažemo Hashimu (Thaçiju) da ne potpadamo pod korumpiranu Vladu, koja krši Ustav", rekao je zamjenik ovog pokreta, Florin Krasniqi.

Ok kaže da na sastanku Glavnog odbora, koji će se održati danas, u srijedu, razmatrati i mogućnost organizacije protesta, i podvlači da članovi Vlade su Kosovo učinili državom u kojoj sve biva po njihovoj volji ignorišući u potpunosti druge institucije, prvenstveo Skupštinu.