Najmanje četiri osobe su poginule, među njima i napadač, a 75 osoba je ranjeno, među kojima i jedna beba, kada je muškarac naoružan granatama i kalašnjikovim počeo pucati po ljudima u centru belgijskog grada Liegea, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Gradonačelnik Liegea Willy Demeyer izjavio je da u napadu nisu učestvovale tri osobe, već da je jedan muškarac, koji je od ranije poznat policiji, djelovao sam.

Navodno, riječ je o Nordineu Amraniju, koji se raznio granatom. On je ranije osuđivan zbog nezakonitog posjedovanja oružja i nelegalne trgovine drogom.

On je kalašnjikovim pucao po ljudima i granatu bacio na autobus na Trgu Saint Lambert i Palaču pravde, navodi belgijska agencija.

Belgijeske vlasti odbacuju da je riječ o terorističkom napadu.

Pozivajući se na riječi očevidaca, agencija navodi da su se čule četiri eksplozije.

Kako javlja BBC, sedam osoba je u veoma teškom stanju, a ljekari se bore i za život 18-mjesečne bebe.

Karachi Post izvještava da je napad povezan sa slučajem ubistva iz časti.

Uspaničeni građani utočište su potražili u obližnjim trgovinama nakon napada. Policija je blokirala taj dio grada.

Prema onome što navodi RTL čovjek koji je izvršio napad danas se bio Palači pravde.

Na press konferenciji koja je održana nekoliko sati nakon napada je potvrđeno da je napadač djelovao sam, te da se radi o Nordineu Amraniju. Sa sobom je imao tri ručne granate i te drugo oružje koje je ponio sa sobom od kuće u Liegeu.

Na konferenciji za medije je rečeno da je prva žrtva bio 15-godišnji dječak, a potom je ubijen i 17-godišnjak. Nakon toga Amrani se raznio granatom. Četvrta žrtva je bila 65-godišnja žena koja je preminula nakon ranjavanja.

Novinarima je iz policije saopćeno i to da nije poznato da li je napadač imao bilo kakvih mentalnih problema, kao i to da nije bio povezan sa terorističkim organizacijama.