Zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić ocjenio je danas da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature za članstvo u EU jer je, kako je ocjenio, uslov za to priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi beogradski Blic.

"Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži", rekao je Dačić novinarima nakon skupa o ljudskoj bezbjednosti u organizaciji Centra za bezbjednosne studije.

On je optužio međunarodnu zajednicu da je izneverila očekivanja građana i ocijenio da je 2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada niko nije pominjao nezavisnost Kosova.

"Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo da dobijemo ni kandidaturu. Koga sada treba da smjenimo ili da pošaljemo u Hag", rekao je Dačić i dodao da nije fer da Srbija ne dobije kandidaturu i pored svega što je uradila.

Zamjenik premijera je podsjetio da je Srbija smjenila Slobodana Miloševića, završila saradnju s Haškim tribunalom, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila izvinjenje svim narodima u okruženju, te da nije realno da poslije svega toga ne može da dobije čak ni status kanidata za EU.

"Ako EU ne želi dalje proširenje, neka onda tako kaže", rekao je Dačić i dodao da je za nastavak evropskih integracija, ali je isto tako i za očuvanje nacionalnih interesa i dostojanstva.

Dačić je ocjenio da je predsjednik Srbije Boris Tadić mogao sada da dobije kandidaturu samo da je prihvatio da se Kosovo na regionalnim skupovima ne predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, ali da je dobro što to nije prihvatio.