Ako Srbija želi da uđe u NATO, moraće da se odrekne Kosova, kaže predstavnik Rusije pri Severnoatlantskoj alijansi, Dmitrij Rogozin.

Nakon toga, Rusija će biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu, jer, kako dodaje Rogozin, "ne možemo biti veći Srbi od Srba".

"Nisu sve zemlje članice NATO-a priznale nezavisnost Kosova. Kao što je poznato, to su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka. Ali i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija je prepreka na ulazak Srbije u Alijansu", rekao je Rogozin za "Blic".

On je naveo da se stav većine zemalja NATO-a neće menjati, a to znači da Alijansa može da primi Srbiju u svoje redove samo u "novim" granicama, odnosno, bez Kosova.

"Beograd će morati zvanično priznati suverenitet Prištine, što će za sobom povući promenu stava i Madrida i Moskve", dodao je Rogozin.

Na pitanje kako Moskva gleda na polemike u Srbiji o atlantskim integracijama, Rogozin je rekao da ne razume stav onih predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

On je podsetio da je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izjavio da, ako Srbija želi članstvo u EU, nije obavezna da prvo uđe u NATO.

Rogozin je rekao da mu je teško razumljivo kako se može govoriti o tome kada se u Beogradu i sada vide tragovi bombardovanja NATO od pre deset godina.

"Tu je i problem Kosova, čiju je nezavisnost priznala većina zemalja članica NATO-a, zatim, problem demonizacije srpskog naroda, flagrantni antisrpski dvostruki aršini Zapada prema učesnicima rata u bivšoj Jugoslaviji... Zar je sve to zaboravljeno? Rusija naprosto neće razumeti izbor Srbije u korist NATO-a u svetlu svega što sam nabrojao", rekao je Rogozin. 

B92